Innovatie

Agrofood/ biobased is een van de belangrijkste thema’s in de regio en de gemeente. Met het ontwikkelgebied AFC Nieuw Prinsenland als hotspot op het gebied van agrofood, biobased, symbiose en synergie, de vestiging van het Cosun Innovatie Centrum, de aanwezigheid van de suikerfabriek en de beschikbaarheid de landbouw en glastuinbouw binnen de gemeente biedt dit vele ontwikkel en innovatie kansen op dit gebied. Concreet zijn de ontwikkelkansen:

• Optimale productie van gewassen en het vruchtbaar houden van gronden (combinatie van agro en high tech).
  • Het verwaarden van gewassen. Gedacht moet worden aan food/ feed toepassingen maar ook de transitie naar biobased toepassingen. Zoals bijvoorbeeld van suiker naar chemie (of hogere toepassingen).

Het is onze droom om de verschillende biobased hotspots in de regio West-Brabant met elkaar te verbinden en daar één ecosysteem van te maken. We zetten het AFC Nieuw Prinsenland als innovatieve hotspot op het gebied van Agrofood op de kaart. Dat doen we door een totaal aanbod voor innovatie aan te bieden:

• faciliteiten voor het ontdekken en onderzoeken van nieuwe agrofood
  • toepassingen om vervolgens over te kunnen stappen naar pilot faciliteiten om daarna op te schalen naar demo niveau en vervolgens uit te groeien naar productieniveau

De basis is hiervoor al gelegd: Het Cosun Innovatie Centrum zal dit jaar zijn deuren openen, de overheden zijn met elkaar in gesprek om de droom van één eco-systeem te faciliteren en de netwerken worden geïnitieerd. Maar er zijn ook nog stappen te maken en uitdagingen te overwinnen.

Om innovatie te faciliteren komen wij met een verkenning en een voorstel voor het creëren van een biobased innovatiefonds. Wij willen onderdeel zijn van het innovatiefonds en dragen als gemeente Steenbergen bij aan dit fonds. Idealiter samen met de provincie, andere gemeenten, ondernemers en onderwijsinstellingen.

De uiteindelijke invulling, voorwaarden, verantwoordelijkheid en beheer van het fonds zal na nader onderzoek worden voorgelegd.